joi, 23 februarie 2017

Paris-orașul îndrăgostiților !

Paris este capitala și cel mai mare oraș din Franța.Orașul este traversat de fluviul Sena, în nordul Franței, în mijlocul regiunii Île-de-France.Paris are o populație de 12.089.098 locuitori.Parisul este astăzi unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume, iar influența sa politicăeducativadivertismentmass-mediamodăștiință și arte contribuie la considerarea sa drept unul dintre cele mai importante orașe din lume.

Capitală timp de 1 500 de ani
Locul deosebit pe care îl ocupă Parisul în peisajul oraşelor franceze începe de pe timpul francilor. Clovis (cca 466–511) a ales Luteţia galo‑romană ca mormânt pentru regii merovingieni, ceea ce era echivalent cu o capitală recunoscută printre celelalte oraşe france şi o concentrare a instituţiilor spirituale. Pe un deal la sud de Sena, Clovis a construit o mânăstire în Evul Mediu, din care a mai rămas până în zilele noastre Turnul Clovis al liceului Henri IV. După înălţarea acestei mânăstiri au urmat şi altele în care activau cărturarii Bisericii Catolice. Către sfârşitul secolului XII aceşti învăţaţi s‑au unit şi au format o universitate al cărei statut a fost aprobat în 1215 de către papa Inocenţiu III (1160–1216). Universitatea din Paris a primit numele de Sorbona de la Robert de Sorbon (1201–1274), confesorul lui Ludovic IX cel Sfânt (1214–1270).
Parisul a rămas capitală şi după ce Imperiul Franc a fost divizat, în urma Tratatului de la Verdun din 843. Sub Filip II August (1180–1223) s‑a construit o prelungire splendidă conectată la primul sistem de ziduri de împrejmuire, cuprinzând nu numai oraşul de pe Sena, ci şi partea de sud a oraşului, cu universitatea, şi cea de nord, rezidenţială. În timp ce partea de sud a oraşului din jurul Montagne Sainte‑Geneviève a fost caracterizată de funcţiunile sale spirituale şi intelectuale, în nord erau concentraţi cu deosebire artizanii şi meşteşugarii. Palatul regal a fost situat mai întâi pe Île de la Cité, fiind mai apoi strămutat pe malul nordic al Senei, la Luvru.
 Monumente si simboluri ale Parisului
Unele dintre cele mai cunoscute sunt catedrala Notre Dame de Paris (secolul al 12-lea), Turnul Eiffel (secolul al 19-lea), Arcul de Triumf al lui Napoleon, biserica Sacré Cœur de pe dealul Montmartre, muzeul Luvru, Gradinile Tuileries, Champs-Elysées, Place de l"Étoile, La Défense, Domul Invalizilor (unde sunt inmormantati multi dintre eroii militari ai Frantei, inclusiv Napoleon).
Muzee
Luvrul – unul dintre cele mai mari si mai cunoscute muzee din lume, adaposteste nenumarate opere de arta, printre care Mona Lisa si statuia lui Venus din Milo. Alte muzee: Muzeul Picasso, Muzeul Rodin, Muzeul Montparnasse, Centrul Georges Pompidou (cunoscut si ca Beaubourg – Muzeul National de Arta Moderna, Muzeul Cluny, Muzeul Orsay.



Turism
Parisul a fost mereu o destinatie preferata de comercianti, studenti si pelerini, dar adevaratul turism a inceput pe scara larga dupa aparitia caii ferate in 1848. Una dintre atractii au fost expozitiile universale, pentru care s-au construit multe monumente (intre care si Turnul Eiffel, 1889). La acestea s-a adaugat refacerea orasului in timpul celui de-al doilea Imperiu, cand Parisul a primit infatisarea sa moderna din zilele noastre.
Cel mai renumit muzeu, Luvrul, atrage anual peste 6 milioane de vizitatori, Notre-Dame si Sacré-Coeur primesc 12 milioane, respectiv 8 milioane de turisti, iar Turnul Eiffel, peste 6 milioane de vizitatori. Disneyland Resort Paris este o alta atractie turistica majora a Parisului, cu peste 12.4 milioane de vizitatori.

 Disneyland Paris este o stațiune de vacanță și de recreere în Marne-la-Vallée, un oraș nou aflat în zona de est a ParisuluiFranța. Complexul este situat la 32 km (20 mile) distanță de centrul Parisului și se află în cea mai mare parte în comuna ChessySeine-et-Marne.Disneyland Paris cuprinde două parcuri tematice, un centru comercial, districtul de mese și de divertisment și șapte hoteluri aflate în proprietatea Disney


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu